Bänkskivor

En köksbänk redo för matlag och barnbak

Bänkskivor

Fukt är alla träprodukters största fiende. Och köksbänken är många gånger den träyta som är mest utsatt i hemmet. De flesta köksbänkar som finns på marknaden är dessutom stavlimmade och när skyddet nöts bort tar sig vatten ned i träet och skapar sprickor i limningen. Därför har vi tagit fram en specialgjord köksbänksolja som ger en vacker och tålig yta med bra vatten- och smutsavvisande egenskaper. I vår träbehandlingsskola ser du hur du använder köksbänksoljan.

Känner du dig fortfarande osäker? Här kan du också ställa dina frågor och se våra svar på andra kunders funderingar kring köksbänken.

Köksbänksolja

Förbehandla

Tänk på att alltid tvätta av ytan med Herdins linoljesåpa så att du får en ren yta innan du börjar behandla bänken. Har köksbänken fläckar som inte går bort med såpa måste du slipa ytan innan du har på köksbänksoljan. När du använder slippappret öppnar du dessutom upp ytan och gör det enklare för oljan att tränga ned i träet. Är ytan lackad eller målad sedan tidigare måste du också slipa bort resterna av den gamla behandlingen innan du använder köksbänksoljan. Är bänken infärgad, med bets eller lasyr, räcker det med att du ruggar upp ytan med ett fint slippapper eller en scotch brite innan du behandlar den.

Färga

Ett enkelt sätt att ge nytt liv till en äldre köksbänk är att betsa ytan med någon av Herdins betser. Bets är en genomskinlig lösning av färgämnen som tränger ned i underlaget och färgar det. Eftersom betsen har hög transparens förstärker den träets ådring och struktur istället för att täcka över den som vanlig målarfärg. Det gör att du behåller träkänslan samtidigt som du förstärker underlagets lyster och ger bänkskivan en egen karaktär som sätter prägel på hela köket.


Ditt projekt - Bänkskivor - ctl00_cph1_f_059-jpg_Image2
Ditt projekt - Bänkskivor - ctl00_cph1_f_057-jpg_Image2
Ditt projekt - Bänkskivor - ctl00_cph1_f_055-jpg_Image2
Ditt projekt - Bänkskivor - ctl00_cph1_f_051-jpg_Image2

Skydda

Herdins Köksbänksolja är en specialolja för träytor i köket. Den består av en bladning av noga utvalda oljor och är godkänd enligt SS EN 71.3. En standard som garanterar att produkten inte släpper ifrån sig några tungmetaller – något som är extra viktigt i köket. Köksbänksoljan ger din köksbänk en vacker och tålig yta som har bra vatten- och smutsavvisande egenskaper.


Ditt projekt - Bänkskivor - ctl00_cph1_f_herdins-hardvaxoljautansplach-1l-jpg_Image4
Ditt projekt - Bänkskivor - ctl00_cph1_f_a-104306-jpg_Image4
Ditt projekt - Bänkskivor - ctl00_cph1_f_102098-jpg_Image4
Ditt projekt - Bänkskivor - ctl00_cph1_f_102090-jpg_Image4

VÅRDA

Hur ofta du behöver behandla din köksbänk påverkas av hur varmt du har inne, hur hårt du sliter på köksbänken och hur väl du lyckades med din förra behandling. Känner du att bänken är torr och märker du att fläckar har lättare att fästa, ja då är det dags att göra om behandlingen. I regel kan du räkna med att få göra om behandlingen ungefär en gång per år för att ha ett fullgott skydd. Däremellan rekommenderar vi att du använder Herdins Linoljesåpa för regelbunden rengöring av din köksbänksskiva. Det är en fetare såpa baserad på biologiskt odlad linolja av högsta kvalitet, som rengör, mättar och skyddar träunderlaget.

Ditt projekt - Bänkskivor - ctl00_cph1_f_1-herdins-linoljesapa-ny-web-jpg_Image6
? Behöver du hjälp?Prova att söka i våra vanligaste frågor & svar