Textilfärg - Herdins Textile Colour multi fibre - ctl00_cph1_f_042-mf-jpg_exslideimg
Textilfärg - Herdins Textile Colour multi fibre - ctl00_cph1_f_herdins-textile-colour-multi-fibre-jpg_exslideimg

Herdins Textile Colour multi fibre

Om produkten

Textilfärg för infärgning av naturfibrer och även vissa syntetfibrer. Anpassad för mindre mängd textilier.

Egenskaper
Textilfärg för infärgning av bomull, lin, viskos, ylle, siden och polyamid i tvättmaskinen och för hand. Förpackningen innehåller två påsar färg samt efterbehandlingsmedel.

Förutom färg behövs 1 dl saIt när du färgar bomull, lin och viskos och 1/2 dl ättika när du färgar ylle, siden och polyamid.

Hantering & Lagring
Undvik hantering som kan förorsaka damm. Behållare hålls så långt som möjligt slutna. 
Lagras torrt. Förvaras i originalförpackningen.

Avfallshantering
Lämnas för destruktion enligt lokala föreskrifter. För mer information kontakta din kommun.

Snabbfakta

Innehåll
Vattenlösligt textilfärg-
ämne i pulverform.


Räcker till
En förpackning räcker till infärgning av 250-500g textilier beroende av önskad nyans.


Kulörer
Finns i 10 kulörer.
Se färgkarta nedan. 

Vad kan man färga?
Se fiberguide. 

Denna produkt kan användas till

Textilfärg - Herdins Textile Colour multi fibre - ctl00_cph1_pg626_exsecicon skor
Textilfärg - Herdins Textile Colour multi fibre - ctl00_cph1_pg627_exsecicon markiser, parasoll & tält

Gör så här

Rengör luddfiltret på tvättmaskinen innan du färgar så att inte eventuella tvättmedelsrester påverkar färgningen. Färga max 1 kg torra textilier i en hushållstvättmaskin som rymmer 5 kg.

Färga bomull, lin, viskos och polyamid

 1. Lös färgpulvret i ½ liter kokhett vatten. Använd ett oskadat kärl av rostfritt stål eller aluminium. Rör om noggrant så att färgen löser sig ordentligt.
 2. Blöt textilierna.
 3. Slå färglösningen direkt i tvättmaskinstrumman och lägg i de blöta textilierna.
 4. För bomull, lin och viskos tillsätt 1 dl hushållssalt. För polyamid tillsätt ½ dl ättiksprit (12%)
 5. Starta tvättmaskinen på huvudtvätt 60-90 grader för bomull, lin och viskos. För polyamid 70 grader.
 6. Efterbehandla dina textilier av bomull, lin och viskos för att förbättra tvättäktheten. Tillsätt efterbehandlingsmedlet i doseringsfacket för tvättmedel och kör ett kulörprogram 40 grader. Polyamid behöver inte efterbehandlas.
 7. Rengör tvättmaskinen genom att tömma luddfiltret och torka bort färgrester på plast- och gummidetaljer. Kör ett kulörtvättprogram 60 grader med ½ dl tvättmedel och ev 2 msk Remol för att få bort eventuella kvarvarande färgrester. Tvätta alltid några maskiner med tvätt i mörka färger sedan du färgat med Textile Colour multi fibre i tvättmaskin.

Tvätta dina färgade plagg och textilier i 40 grader, antingen separat eller med liknande färger.

Färga för hand
Används ett kärl som passar för uppvärmning på spisen och som inte används för matlagning. Använd gummihandskar och skydda närliggande ytor mot färgstänk. Färga max 250 g torra textilier för hand.

 1. Häll försiktigt färgpulvret i 1/2 liter vatten och värm upp färgblandningen under omrörning, tills färgpulvret är helt upplöst.
 2. Fyll kärlet med ca 10 liter vatten.
 3. Blöt textilerna och lägg dem sedan i färgbadet.
 4. För bomull, lin och viskos, tillsätt 1 dl salt och hetta upp färgbadet till 80-90 grader. För infärgning av polyamid, uteslut saltet och tillsätt istället 1/2 dl ättika 12%. Färga polyamid vid en temperatur av 70 grader. Se till att temperaturen hålls konstant i 45 minuter. Färgbadet får ej koka. Rör om och lyft isär så att textilierna inte ligger i veck.
 5. Skölj textilierna noggrant i ljummet vatten tills all överskottsfärg har försvunnit.
 6. Efterbehandla dina textilier för att förbättra tvättäktheten. Blanda ut efterbehandlingsmedlet i 10 liter vatten 40 grader och låt textilerna ligga i badet i 15 minuter. Polyamid behöver ej efterbehandlas.
 7. Rengör kärlet.

Tvätta dina färgade plagg och textilier i 40 grader, antingen separat eller med liknande färger.

Färga ylle och siden
Färdiga plagg av ylle och siden är känsligare för bearbetning och höga vattentemperaturer än andra material och kan lätt bli förstörda om de behandlas fel. Därför kan vi bara ge dig vägledning för hur du färgar ylle och siden, men inte lämna några garantier för resultatet.

Använd ett kärl som passar för uppvärmning på spisen och som inte används för matlagning. Använd gummihandskar och skydda närliggande ytor mot färgstänk. Färga max 250 g torra textilier för hand.

 1. Häll försiktigt färgpulvret i 1/2 liter vatten och värm upp färgblandningen under omrörning, tills färgpulvret är helt upplöst.
 2. Fyll kärlet med ca 10 liter vatten.
 3. Tillsätt några droppar diskmedel och 2 tsk ättika 12%.
 4. Lägg i de blöta plaggen och värm sakta upp färgbadet (högst 2 grader/minut), för ylle 80 grader och för siden 70 grader. Hantera plaggen försiktigt under uppvärmningen och se till att hela plaggen är täckta av färgbadet.
 5. Håll temperaturen under 30-40 minuter. Om plaggen inte verkar ta åt sig färgen kan du tillsätta ytterligare 1/2 -1 tsk ättika. Var försiktig när du bearbetar plaggen. Om du t ex rör för kraftigt finns risk för att ylleplagg filtar sig.
 6. Skölj plaggen utan tvättmedel i ljummet vatten, tills all överskottsfärg är borta. Ylle och siden behöver ej efterbehandlas.
 7. Rengör kärlen.

Tvätta dina färgade plagg och textilier i 40 grader, antingen separat eller med liknande färger.

Tänk på att

Tag alltid hänsyn till plaggets ursprungliga färg när du väljer ny kulör. Mönster och ränder kan aldrig bli helt infärgade.

Färga aldrig en ljus kulör över en mörkare utan att först avfärga. De flesta textilier går att avfärga så pass mycket att de går att färga om dem. Använd Remol.

Temperaturen är viktig för att resultatet ska bli bra. Färgutbytet är bäst på bomull, lin och viskos vid 80-90 grader. När du färgar ylle måste temperaturen vara 80 grader och för siden och polyamid 70 grader.

Textilier av syntetmaterial som t ex polyester och acryl går inte att färga. Därför infärgas heller inte t ex sytråd av polyester.

Färga aldrig helt nya textilier utan att tvätta dessa några gånger först.

Använd gärna gummihandskar.

Läs alltid hela bruksanvisningen i förpackningen innan du börjar.

Färgmarkeringen på förpackningen och färgkartan i foldern är tryckta på papper, dvs endast en indikation på nyansen.

? Behöver du hjälp?Prova att söka i våra vanligaste frågor & svar