Textilfärg - Herdins Textile Colour natural fibre - ctl00_cph1_f_0457433-2-plommon-jpg_exslideimg
Textilfärg - Herdins Textile Colour natural fibre - ctl00_cph1_f_045-grupp-2-jpg_exslideimg
Textilfärg - Herdins Textile Colour natural fibre - ctl00_cph1_f_herdins-textile-colour-natural-fibre-jpg_exslideimg
Textilfärg - Herdins Textile Colour natural fibre - ctl00_cph1_f_oe3-20397-jpg_exslideimg

Herdins Textile Colour natural fibre

Om produkten

Flytande textilfärg för tvättäkta infärgning av naturfibrer. Välj temperatur efter tvättrådet 30, 40 eller 60 grader. Ett paket Herdins Textile Colour natural fibre innehåller 100 ml reaktiv flytande textilfärg samt en påse Herdins Textile Colour fix.
Herdins Textile Colour salt säljs separat. En förpackning färgar 500g textilier till full färgstyrka och upp till 1500g till en ljusare nyans.

Rengöring av tvättmaskinen
Rengör tvättmaskinens luddfiltret före och efter färgning. Torka bort eventuella färgrester på metall, plast och gummidetaljer efter färgning med en fuktig trasa.

Hantering & Lagring
Förvaras frostfritt. Undvik direktkontakt med koncentrerad färg. Rekommendationer för hantering skiljer sig åt mellan olika nyanser. För mer information, se respektive kulörs ytterförpackning.
Färgrester lämnas till miljöstation eller spolas till avlopp med mycket vatten. Flaskan lämnas till förpackningsåtervinning och sorteras som hård plastförpackning.

Avfallshantering
Destrueras enligt lokala föreskrifter. Lämnas till miljöstation. För mer information kontakta din kommun.


Snabbfakta

Innehåll
100 ml reaktiv flytande textilfärg samt en påse Herdins Textile Colour fix.
 

Räcker till
En förpackning färgar 500g textilier till full färgstyrka och upp till 1500g till en ljusare nyans. 

Kulörer
Finns i 13 kulörer.
Se färgkarta nedan. 

 

Vad kan man färga?
Se fiberguide. 

 

Denna produkt kan användas till

Textilfärg - Herdins Textile Colour natural fibre - ctl00_cph1_pg626_exsecicon skor
Textilfärg - Herdins Textile Colour natural fibre - ctl00_cph1_pg627_exsecicon markiser, parasoll & tält

Gör så här

Välj infärgningstemperatur efter tvättrådet på dina kläder och hemtextilier; 30, 40 eller 60 grader. Generellt ger en högre infärgningstemperatur (60 grader) ett något bättre färgutbyte, d v s kulören blir lite fylligare.

Färga i tvättmaskinen (max 1500g textil)
För att inte tvättmedelsrester ska påverka färgningen, rengör luddfiltret före och efter färgning.

 1. Väg de torra textilierna. En flaska färgar 500 g till full nyans och upp till 1500 g för en ljusare nyans.
 2.  Börja med att hälla 1 kg salt och innehållet i fixermedelspåsen i bakre delen av tvättmaskinstrumman.
 3. Skruva av korken på flaskan och ställ in den i tvättmaskinstrumman.
 4. Lägg i de genomblöta textilierna i tvättmaskinen.
 5. Ställ in tvättmaskinen på kulörtvätt utan förtvätt och välj 30, 40 eller 60 grader. Välj så lång tvättid som möjligt och full vattenmängd. Ej ylletvättprogram.
 6. Efter färgning, tvätta ur överskottsfärgen från dina färgade textilier genom att köra ett kulörtvätt program utan tvättmedel. Torka som vanlig tvätt.
 7. Torka av gummi-, plast- och metalldetaljer med en fuktig trasa. Rengör luddfiltret.

Färga för hand (max 500g textil)
Använd ett kärl som passar för uppvärmning på spisen och som inte används för matlagning. Använd gummihandskar och skydda ömtåliga ytor. Kontrollera att textilierna är rena och väg de torra plaggen. Färga inte mer än 500g textil för hand.

 1. Fyll ett stort kärl med 10 liter kallt vatten.
 2. Häll i textilfärgen. Tillsätt 1 påse fix och 1 kg salt. Rör om.
 3. Lägg i de genomblöta textilierna och sätt sedan kärlet på spisen.
 4. Se till att vattnet håller 30-60 grader hela tiden. Rör med jämna mellanrum under ca 30 minuter.
 5. Skölj därefter noggrant, utan att vrida, 3 gånger i kallt vatten.
 6. Tvätta ur överskottsfärgen i 30-6o grader varmt vatten, utan tvättmedel, i 15 minuter. Skölj ännu en gång före torkning.

Tänk på att

Herdins Textile Colour natural fibre är en tvättäkta textilfärg som färgar textilier av bomull, lin och viskos. Blandade material med en mindre mängd polyester, elastan eller lycra går att färga men resultatet blir ljusare. Om du vill färga ylle, siden och polyamider, välj istället Herdins Textile Colour multi fibre. Textilier av ren polyester och acryl går inte att färga. Därför infärgas heller ej tråd av polyester.

Innehållet är anpassat för färgning i en hushållstvättmaskin som rymmer 5 kg. Välj ett kulörtvättprogram utan förtvätt på 30, 40 eller 60 grader med så lång tvättid som möjligt och med full vattenmängd. Ej ylletvättprogram.

Om din maskin väger mängden tvätt innan den fyller på med vatten ställ inte in färgflaskan i trumman. Vänta istället tills att du ser att maskinen fyller på med vatten och töm därefter färgen i tvättmedelsfacket.

Färga aldrig mer än 1,5 kg textilier åt gången i en hushållstvättmaskin som rymmer 5 kg.

Salt och fix doseras efter mängden vatten. Det vill säga även om du använder flera flaskor färg till en färgning räcker det med en påse fix och 1 kg salt. Öka dosen av salt och fix endast om du färgar i en extra stor tvättmaskin. Beräkna då mängden salt till 100g per liter och fix till 10 g per liter vatten.

Helt nya textilier ska alltid tvättas några gånger innan de färgas.

Vissa typer av textilier är svåra att färga med ett bra resultat. Vi rekommenderar därför inte att du färgar överdragsklädslar till möbler, möbeltyger, sportkläder, ytterplagg och liknande.

Textilfärger är transparenta, därför går det inte att färga över fläckar och mönster. Textiliernas ursprungskulör, tygets struktur och hur slitet tyget är påverkar nyansen. Om du vill färga en ljus kulör över en mörkare, avfärga först med Remol. Tänk också på att rester av fläckborttagningsmedel, deodoranter, parfymer och hudkrämer kan ge fläckar som framträder efter färgning.

Förutom materialets egenskaper och utseende så påverkas nyansen av mängden färg och infärgningstemperaturen. Tygproverna i färgkartan visar full infärgning (en flaska färg till 500 g textil) av 100% bomull i 40 grader.

Färgmarkeringen på förpackningen och färgkartan i bruksanvisningen är tryckta på papper, d v s endast en indikation på nyansen.

? Behöver du hjälp?Prova att söka i våra vanligaste frågor & svar